Консультації та питання співробітництва за телефонами:

+380 (44) 332-33-19
+380 (44) 423-90-81
+380 (50) 331-78-72
jark@ukr.net

Хлібобулочні вироби

Інформація про йодування хлібобулочних виробів "Йодіс-концентратом"

Для вирішення проблеми профілактики йододефіциту серед здорового населення доцільно та необхідно розширити номенклатуру йодовмісних продуктів повсякденного споживання. Хліб є таким найкращим представником та існує кілька технологій його йодування.

Одна з передових технологій йодування хліба передбачає збагачення його йодованим білком, зокрема Йодказеїном. Вона забезпечує збереження йоду в кінцевій продукції, але не набула широкого поширення через збільшення трудовитрат і змін у технологічному процесі виробництва хліба (200 мл води з температурою 40-45 оС розчиняють 5 грам питної соди. Після повного його розчинення додають 5 грам Йодказеїну і перемішують до повного розчинення.У непрозорий розчин Йодкозеїна долити води і довести її об'єм до 1 літра, і вносити в дріжджову суспензію, цукровий або сольовий розчин).

На одну тонну готової продукції витрачається 5 грн. Йодказеїну, вартість якого становить 240 руб. (240: 27,85 = 8,61 дол. США). На 1 кг хліба витрати (без трудовитрат) становлять: 8,61: 1000 = 0,0086 дол. США

Витрати на йодування хліба "Йодіс-концентратом" складає: 0,0075 – 0,008 дол. США. Різниця на 1 кг хліба не суттєва, але технологічні проблеми відпадають. "Йодіс-концентрат" - це вода, а вода це одна з головних складових хліба, застосування якої відпрацьовано на всіх виробництвах.

Істотною перевагою використання "Йодис-концентрату" у технології виробництва йодування хліба є покращення споживчих властивостей кінцевої продукції (пористості, товарного вигляду – зменшення розривів на поверхні хліба). /Протокол випробувань № 377, 2000 р., ТОВ НВП "Медбіофарм".

Висновки зі звіту про результати клінічної експертизи хліба, збагаченого йодом:

Експертні дослідження, проведені в Інституті екогігієни та токсикології ім. Л.І. Ведмедя та в Інституті ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренко свідчить про можливість використання харчових продуктів впливати на забезпечення організму людини таким елементом, як йод.

Хлібобулочні вироби "Йодіс" дають можливість здійснювати профілактику йододефіциту:

  1. Споживання хліба, збагаченого йодом, добре переносилося у групах спостереження та у різних вікових групах; побічні ефекти, у тому числі алергічні, токсичні та парадоксальні реакції на споживання не виявлено.
  2. Усі особи, які входили до складу дослідних груп, відзначили високі смакові властивості цього продукту.
  3. Споживання хліба, збагаченого йодом, не вплинуло на показники периферичної крові у досвідчених групах практично здорових осіб.
  4. Доповнення раціону харчування хлібом, збагаченого йодом, у хворих на різноманітну соматичну патологію, не вплинуло на ефективність специфічного лікування. 
  5. Рекомендується включити даний продукт до раціону харчування як практично здорових осіб, так і до складу відповідних дієт при різній соматичній патології.
  6. Введення "Йодіс-концентрату" у традиційно існуючі рецептури хлібобулочних виробів дає можливість проводити профілактичні заходи, що запобігають йододефіцитному становищу в будь-яких регіонах.

НАЛАДЖЕНО ВИРОБНИЦТВО ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ: 

  1. Рецептура "Хліб та хлібці пшенично-житні та житньо-пшеничні "Йодіс"
    За ГОСТ 28807-90
    Виготовляються згідно з технологічною інструкцією ТІУ 00389676.1251-2000
    РЦУ 00389676.1251-2000 Рецептура "Хліб пшеничний "Йодіс"
  2. Рецептура "Хліб з висівками "Йодіс"
    За ГОСТ 28809-90
    Виготовляються згідно з технологічною інструкцією ТІУ 00389676.1250-2000
    РЦУ 00389676.1250-2000
  3. Рецептура "Плетінка "Йодіс"
    Рецептура "Булочка "Йодіс"
    Рецептура "Рогалики "Йодіс"
    За ГОСТ 28809-90
    Виготовляються згідно з технологічною інструкцією ТІУ 00389676.1246-2000
    РЦУ 00389676.1246-2000
  4. Рецептура "Здоба макова "Йодіс"
    Рецептура "Здоба кручена "Йодіс"
    За ГОСТ 28620-90
    Виготовляються згідно з технологічною інструкцією ТІУ 00389676.1247-2000
    РЦУ 00389676.1247-2000

Враховуючи викладене, вважаємо за доцільне застосування "Йодіс - концентрату" для виробництва йодованих хлібобулочних виробів.