Консультації та питання співробітництва за телефонами:

+380 (44) 332-33-19
+380 (44) 423-90-81
+380 (50) 331-78-72
jark@ukr.net

ЙОДІС-КОНЦЕНТРАТ вирішення проблеми йододефіциту

ЙОДІС-КОНЦЕНТРАТ вирішення проблеми йододефіциту

Дефіцит йоду в організмі зазнає понад 1,5 млрд. жителів 159 країн. У Республіці Білорусь, Україні, Росії, які постраждали від аварії Чорнобильської АЕС, недолік йоду відчувається особливо гостро, це також стосується промислово-забруднених територій СНД та інших країн.

Йод становить основу гормонів щитовидної залози, які виконують життєво важливі функції протягом усього життя. Гормональні порушення, пов'язані з нестачею йоду, часто не мають зовні вираженого характеру, і тому дефіцит отримав назву "прихований голод". Порушення діяльності гормонів призводить до порушення діяльності нервової системи, мозку, статевих та молочних залоз людини. Найбільше страждають діти: вони відстають у розумовому та фізичному розвитку, їм важко даються освоєння нових знань та навчання у школі. Дбати про здоров'я дитини необхідно до її народження. Постійно вживаючи "правильний" йод під час вагітності та годування, жінка забезпечує нормальний розвиток своєї дитини.

Основним шляхом усунення дефіциту йоду в організмі людини є використання йодованих продуктів харчування. За рахунок йодованої кухонної солі проблему йододефіциту вирішити не можна. Неорганічний йод (йодид або йодат калію), що входить у сіль, може викликати захворювання щитовидної залози. Згідно з результатами досліджень у Голландії, США, Швейцарії та інших країнах застосування йодованої солі може викликати гіпертиреоз. Вживання йодованої питної води є альтернативним способом забезпечення організму людини йодом.Цей метод має перевагу перед іншими йодованими продуктами, наприклад, йодованою сіллю, оскільки при приготуванні гарячої їжі з використанням йодованої солі втрачається 60% йоду. Багатьом людям за станом здоров'я обмежують споживання кухонної солі, що потребує заміни її у щоденному раціоні. Особливо важливо забезпечити організм йодом під час хвороби. Механізм обробки питної води багатоатомними позитивно зарядженими іонами йоду ретельно вивчено, і ефективність цього процесу підтверджена. Тому в даний час необхідно наголошувати на застосуванні продукції під торговою маркою «Йодіс»: харчових добавок, що містять біологічно активний йод, напоїв і т.д.

Наше підприємство має можливість запропонувати Вам для виробництва йодованих продуктів харчування та напоїв сировину для йодування продуктів "Йодіс-концентрат" (патент PCT/UA 99/00020 від 22.08.01 р. Женева, Швейцарія), який є водним розчином, насиченим біологічно активним йодом (з концентрацією йоду 20 ÷ 300 мг/дм3), і додається до харчових продуктів, не змінюючи їх смаку та кольору. Стабільний при термічній обробці. Збільшує термін придатності товарів.

Технологічний процес збагачення продукції йодом полягає у додаванні концентрату в ємність з вихідним продуктом або дозоване додавання його в процесі розливу, що дозволяє виробляти продукцію без додаткових витрат без змін технологічного процесу. 

Кількість концентрату розраховується за формулою згідно з нормами ВООЗ (Женева, 1994) залежно від необхідної концентрації йоду в кінцевій продукції.Вартість "Йодіс концентрату" на один літр готової продукції складає орієнтовно 0,01 $ з урахуванням ПДВ.

Особливість "йодіс концентрату" полягає в тому, що він містить незначну кількість молекулярного йоду (J2), який визначає характерний йодний запах продукту. Сам концентрат – це водний комплекс сполук йоду. Він, головним чином, включає до свого складу йодиди та йодати та виробляється за спеціальною технологією, за якої реалізовані властивості води до створення асоціатів.

Відмінність "ЙК" від інших широко використовуваних сполук йоду полягає в тому, що в системі "іон йоду - вода", у класичній ситуації, з йодитом або йодатом утворюються асоціати з слабких водневих зв'язків (принципова схема):

. . .   Н+…J-
  \ /
O
/\
 
. . .   Н+…J-

а в "ЙК" по сильними кисневими з'вязками:

J+n
 
  Н+
    \ /
O
/\
   
J+n
  Н+
 

Це пояснює його високу біологічну активність, стійкість при зберіганні та термообробці, що підтверджується дослідженнями, виконаними "Гамбург, 13 m - 22297 Hamburg, Сьогодні за допомогою "Йодіс концентрату" освоєно виробництво таких йодованих продуктів як безалкогольні та алкогольні напої, молочні продукти, хлібобулочні вироби, куряче яйце та м'ясо. Нами розроблено ТУ, ТІ на йодування молока, кефіру, йогурту, питної води, які вже впроваджені в Україні, Росії, Білорусії, Польщі, Угорщині та інших країнах. Завдяки своїй природі, високій біологічній активності та стабільності, "Йодіс концентрат" поєднується з будь-яким органічним продуктом без його відторгнення, не здатний викликати перенасичення організму людини йодом і викликати гіпертиреоз.

Виробництво йодованої води та напоїв сертифіковано у багатьох країнах світу, про що свідчать такі сертифікати: сертифікат відповідності України UA1.003.X05554-00; Російської Федерації № РОССUA.АЯ78.А04742; Білорусь №08-33-0.118955; Греції №210 21-3-2000; Угорщини 132\2000 OETI; Литви LS 0650; Чехії HEM-3546-5.2.01-3427.