Консультації та питання співробітництва за телефонами:

+380 (44) 332-33-19
+380 (44) 423-90-81
+380 (50) 331-78-72
jark@ukr.net

Виноградарство

Технологія "БТФ-Йодіс"

ЗАСТОСУВАННЯ ЙОДИСУ У ВИНОГРАДСТВІ

В останні роки у виноградарстві та виноградному розсадництві стали широко застосовуватись різні регулятори росту та препарати з фізіологічною активністю. Їх використовують для регуляції ростових процесів. Поліпшення визрівання лози, підвищення врожайності винограду та його якісних показників (цукристість соку, товарність, лежкість ягід, стійкість до несприятливих факторів середовища та ін. У розсадництві регулятори росту застосовуються для поліпшення коренеутворення та зрощування щеплень винограду для оптимізації процесів росту та розвитку саджанців. Вміле застосування цих речовин на тому чи іншому етапі технологічного процесу виробництва забезпечує відчутне покращення продукції винограду, збільшення виходу якісних виноградних саджанців.

В останні роки в Україні розроблено багато нових препаратів спрямованої дії. Ці з'єднання нерідко мають більш високу ефективність в порівнянні з існуючими аналогами, вибірковістю дії і, головне, екологічною чистотою. Крім того, ці препарати частіше значно дешевші в порівнянні з закордонними аналогами. на с/г культурах для якнайшвидшого їх впровадження у виробництво. 

Дані дослідження проведено у 2003-2004 роках у лабораторії розмноження винограду Центру клонової селекції ІВіВ ім. В.Є. Таїрова.

Робота виконувалася з трьох питань: 

  1. Регуляція процесів зростання та розвитку; можливість підвищення маси врожаю винограду та його якості; покращення кондиції соку, а також виноматеріалів із цього врожаю.
  2. Регуляція росту та розвитку подвійних сортів винограду; можливість підвищення виходу та якості лози, придатної для щеплення.
  3. Вивчити вплив позакореневого підживлення розчинами препарату БТФ на розвиток та вихід виноградних саджанців.

Дослідження з першого питання виконувалися на виноградниках ГОВ "Таїрівське" на сорті Одеський чорний. Кущі 1989 посадки, формування - двоштамбовий кордон, схема посадки - 3.0 х 1.5 м2. З другого питання дослідження виконувались на маточнику подвійних лоз Центру клонової селекції на сортах Ріпаріа х Рупестріс 101-14 та Берландієрі х Ріпаріа С04. Кущі культивуються на шпалері, формування-короткорукавне.

І з першого і другого питання у кожному варіанті відбиралося по 10 облікових кущів в 3-х повторностях. Кущі відбиралися рівні за силою росту та елементами плодоношення. Для цього виконані агробіологічні обліки, які включають на облікових кущах одне навантаження очками та пагонами для подвійних сортів та вічками, пагонами та суцвіттями для привойного сорту Одеський чорний. Всі облікові кущі обприскували ранцевим обприскувачем розчинами БТФ трьох концентрацій (0.1%, 0.2% і 0.5%) у строки: до цвітіння (I термін), відразу після цвітіння (II термін) та на початку дозрівання ягід (III термін) для привойного сорту та на початку дозрівання лози (Ш термін) для подвійних сортів.

Обприскували кущі дворазово (I+II терміни) та триразово (1+11+111 терміни).

Таким чином, в результаті виконаних дворічних досліджень можна відзначити таке:

  1. Технологія БТФ-Йодис, що вивчається, представляє великий інтерес для виноградарства і виноградного розсадництва.
  2. Поки що точно рекомендувати кратність обробок складно, і навіть концентрації, т.к. на виноградниках та маточниках найкращі показники отримані при застосуванні слабших концентрацій (0.1 та 0.2%), а на саджанцях вищої – 0.5%.
  3. Підвищується врожай та середня маса грона, за рахунок запобігання обсипанню зав'язей та збільшення обсягу ягід.
  4. Відбувається покращення якості подвійної лози за рахунок інтенсивності регенераційних процесів тканин під час щеплення.
  5. Бажано також перевірити препарат БТФ на ступінь розвитку хвороб винограду, змішуючи його з фунгіцидами та застосовуючи у чистому вигляді.
  6. Слід також випробувати цю технологію на столових сортах винограду для підвищення його товарності.