РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо застосування біологічно активної добавки у тваринництві
Йодна недостатність - причина серйозних захворювань як людини, а й тварин. Одним із головних продуктів харчування людини є продукти тваринного походження: м'ясо, молоко, олія та ін.
Знижений вміст йоду в кормах, воді, споживаних тваринами, призводить до послаблення імунної системи тварин, отже, до підвищеної чутливості до захворювань з одного боку, і до зменшення вмісту йоду в м'ясі тварини, з іншого боку.
Якісна продукція може бути отримана тільки від здорових тварин і тут важливу роль займає забезпечення тварин йодом. Відомо, що дефіцит йоду призводить до імунодефіцитів, збільшення ризику розвитку пухлин, зниження опірності організму тваринного вірусу і до цілого ряду інших захворювань.
Йод, а особливо біологічно активний, поєднує в собі такі властивості, як універсальність, широкий спектр дії, "сумісність" з організмом, "впізнавання чужого" в живому організмі за аналогією з клітинами-"кілерами", здатність виводити продукти загибелі "чужого" з організму, які підтвердилися при вирішенні практичних завдань у тваринництві та птахівництві.
Так, наприклад, доведено, що збільшення йоду в раціоні харчування тварин на 70% знижує накопичення 137Cs (радіоактивного цезію) у коров'ячому молоці на 12-39 % (Вісник аграрної науки) .М.Біденко.1997 р., с.11-15).
Доцільність додаткової дози йоду у раціоні харчування птахів доведена неодноразовими дослідженнями із застосуванням "Йодіс-концентрату", який містить біологічно активний йод (БАЙ).
Йод та його різні форми здатні взаємодіяти практично з усіма класами речовин, що входять до складу організму ссавців, включаючи людину, так само як до складу мембран і самих клітин (передусім білками, вуглеводами, ліпідами, амінокислотами, гормонами, ферментами, вітамінами та іншими).
Здатність взаємодії Йоду з білками важлива при профілактиці пріонових захворювань. Відомі інфекційні агенти - пріони не мають геномануклеїнової кислоти, вони визначені як "маленькі інфікуючі частинки білкового характеру з підвищеною опірністю до інактивації методами, що передбачають зміну нуклеїнових кислот".
Є обґрунтовані припущення, що ін'єкціями "Йодис-концентрату" можна проводити лікування як йододефіцитних, так і захворювань, пов'язаних з пріоновими інфекціями - "коров'ячим сказом". Звичайно, профілактичні заходи є головними у боротьбі з будь-якими захворюваннями, і наша багаторічна практика підтверджує це. Вона заснована насамперед на системному вживанні йодованих напоїв на основі "Йодіс-концентрату", які є найефективнішими для тварин та людини.
"Йодіс-концентрат" дозволяє дешево та з максимальною ефективністю використовувати унікальні властивості йоду.
Спосіб застосування - випоювання з питною водою (найефективніший спосіб введення БАЙ).
Доза (додаткова).Для випоювання великої рогатої худоби та свиней доза уточнюється експериментально кожному підприємстві залежить від складу конкретного раціону. Можлива повна заміна добової дози йоду з використанням "Йодіс-концентрату", що дозволить покращити виробничі показники та якість кінцевої продукції.
Крім поживних речовин, організму птиці необхідний йод. У пташиному організмі 75% йоду міститься у гормонах. Особливо велика концентрація йоду в щитовидній залозі (в середньому в 30 разів більша, ніж у крові).
Гормони щитовидної залози керують терморегуляцією, постачають енергію, необхідну для нормалізації обміну речовин, репродукції, диференціації тканин, зростання та розвитку кровообігу та м'язової діяльності. Вони контролюють інтенсивність наповнення киснем всіх клітин, діяльність інших ендокринних залоз та обмін поживних речовин, особливо води та різних мінералів.
Йод бере участь у синтезі гормонів щитовидної залози (тироксину та трийодтироніну). Ці гормони щитовидної залози регулюють процеси зростання птахів та активізують обмін речовин, стимулюють діяльність функціональних систем організму.
Коли в організмі не вистачає йоду, різко проявляється гіпофункція щитовидної залози, молодняк птахів погано росте та розвивається, знижується продуктивність, порушуються репродуктивні функції. Необхідну кількість йоду птиці мають отримувати з кормом чи водою. Найбільш ефективне засвоєння йоду в організмі птиці відбувається тоді, коли питна вода збагачена йодом, що підтверджено неодноразовими дослідженнями.
До 95% необхідної кількості йоду живі організми одержують із їжею. Основна причина нестачі йоду - нестача йоду в споживаних продуктах харчування.Кількість йоду, як у рослинних, і у тваринних продуктах, залежить від багатьох чинників. На ґрунтах з низьким вмістом йоду виростають рослини, що містять мало йоду. Тому й у продуктах тваринного походження йоду також недостатньо. Концентрація йоду у воді менше 1,58 mnol/л є показником дефіциту йоду в навколишньому середовищі. Звідси і нестача йоду у продуктах місцевого походження. Для задоволення потреби в йоді жителі обов'язково повинні вживати продукти зі спеціальними йодистими добавками.
Кількість йоду в їжі (мкг/100 г продукту)
Продукти харчування |
Місцеві продукти |
У середовищі норм. вміст йоду |
Материнське молоко |
До 1,3 |
8-14 |
Коров'яче молоко |
0-0,9 |
2,6-7,5 |
Яйця |
1,0-12,5 |
40-102 |
М'ясо |
2,1-6,5 |
27-34 |
Рекомендація щодо застосування йодованого препарату
"Сировина для виробництва йодованих продуктів "Йодіс-Концентрат"
ТУ В 14326060.003-98 (водний розчин)
для поросних свиноматок
|
Жива маса, кг |
|
110-120 |
120-130 |
130-140 |
190-210 |
210-240 |
240 та вище |
Містить БАЙ* в добовому раціоні, мікрограм (мкг) |
1300-1400 |
1400-1500 |
1500-1600 |
2200-2500 |
2500-2800 |
2800 |
для хряків
|
Жива маса, кг |
|
110-120 |
120-130 |
130-140 |
190-210 |
210-240 |
240 та вище |
Містить БАЙ* в добовому раціоні, мікрограм (мкг) |
1300-1400 |
1400-1500 |
1500-1600 |
2200-2500 |
2500-2800 |
2800 |
для відлучених поросят
|
Жива маса, кг |
|
5-10 |
10-20 |
20-30 |
Містить БАЙ* в добовому раціоні, мікрограм (мкг) |
50-100 |
100-200 |
200-300 |
для м'ясного відкорму свиней
|
Жива маса, кг |
|
110-120 |
120-130 |
130-140 |
190-210 |
210-240 |
240 та вище |
|
влітку |
взимку |
|
30-50 |
50-70 |
70-100 |
30-50 |
50-70 |
70-100 |
Містить БАЙ* в добовому раціоні, мікрограм (мкг) |
350-600 |
600-850 |
850-1200 |
400-650 |
650-900 |
900-1300 |
БАЙ - біологічно активний йод (Jn+)
Рекомендація щодо застосування йодованого препарату
"Сировина для виробництва йодованих продуктів "Йодіс-Концентрат"
ТУ В 14326060.003-98 (водний розчин)
для коней
Вік, місяць |
Жива маса дорослих коней, кг |
300 |
400 |
500 |
600 |
кг |
мкг |
кг |
мкг |
кг |
мкг |
кг |
мкг |
1-6 |
140 |
1700 |
170 |
2000 |
190 |
2300 |
220 |
3700 |
6-12 |
200 |
2400 |
240 |
2900 |
280 |
3300 |
330 |
3900 |
24 |
260 |
3100 |
330 |
4000 |
400 |
4800 |
470 |
5600 |
Рекомендація щодо застосування йодованого препарату
"Сировина для виробництва йодованих продуктів "Йодіс-Концентрат"
ТУ В 14326060.003-98 (водний розчин)
для птиці
|
Термін вирощування, дней |
Жива маса, кг |
Потреба в БАЙ* на одну голову на добу, мкг |
Курчата - бройлери |
49 |
1,6-1,7 |
5-15 |
Індичата |
120 |
4,7-5,3 |
10-25 |
Каченята |
49 |
2,0-2,5 |
10-25 |
Гусята |
63 |
3,5-4,2 |
15-30 |
БАЙ - біологічно активний йод (Jn+)
Рекомендація щодо застосування йодованого препарату
"Сировина для виробництва йодованих продуктів "Йодіс-Концентрат"
ТУ В 14326060.003-98 (водний розчин)
для корів
Корови, надій за 300 днів лактації, кг |
Йодіс-Концентрат, мкг/доба |
1-3 місяця лактації і в сухостійний період |
2000-3000 |
2300 |
3000-4000 |
2300-4000 |
4000-5000 |
4000-7000 |
5000 и больше |
7000 |
3-4 місяці лактації до сухостійного періоду |
2000-3000 |
2300 |
3000-4000 |
2300-4000 |
4000-5000 |
4000 |
5000 и больше |
4000-7000 |
|
"Йодіс-Концентрат" Мікрограм (мкг) |
Нетелям |
2300 |
Бугаям-виробникам вагою 400 кг |
2300 |
Молодняку ВРХ живою вагою 200-300 кг |
1100 |
БАЙ - биологічно активний йод (Jn+)